Založ si blog

Ako na zápis do Registra partnerov verejného sektora?

V prípade, že prijímate od štátu, samosprávy atď. peňažné plnenie (napr. dotácie), majetok, iné práva alebo so štátom obchodujete mali by ste vedieť, že je potrebné uzatvárať zmluvy podľa predpisov o verejnom obstarávaní. Rovnako aj v prípade, že ste poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Zosumarizovali sme pre vás všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť o tejto problematike.

Dôvodom registrácie partnerov verejného sektora bolo odhalenie vlastníckych a riadiacich štruktúr subjektov, ktoré vstupujú do právnych vzťahov s verejným sektorom. Vďaka tomu si môže každý overiť, aké subjekty s verejným sektorom spolupracujú a akým spôsobom sa nakladá s verejnými financiami. Register partnerov verejného sektora bol zriadený v roku 2017 zákonom č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Aké sú obmedzenia a povinnosti zápisu do RPVS?

Zákon o registri partnerov verejného sektora nestanovuje žiadne obmedzenia pre zápis do registra partnerov verejného sektora a tak sa do registra dobrovoľne môže zapísať každý. Tento zákon vymedzuje iba tie subjekty, ktoré sa do registra zapisujú povinne.

Partner verejného sektora je subjekt, ktorý sa povinne zapisuje do registra partnerov verejného sektora a podľa ustanovenia § 2 zákona o RPVS ide o fyzickú osobu, fyzickú osobu – podnikateľa alebo právnickú osobu ktorá spĺňa definície, ktoré nájdete v článku Registrácia partnerov verejného sektora v odseku Kto je PVS.

Ako sa možno zapísať do RPVS?

Návrh na zápis údajov nemôže zapisovaný subjekt podať sám alebo prostredníctvom akejkoľvek osoby, ale len prostredníctvom tzv. oprávnenej osoby.

Podľa zákona o RPVS môže byť oprávnenou osobou advokát, notár, banka, audítor alebo daňový poradca, ktorý má miesto podnikania alebo sídlo na území Slovenskej republiky.

Pokiaľ sa chcete nechať zapísať do RPVS, najprv bude potrebné z okruhu oprávnených osôb vybrať jednu konkrétnu. Voľba oprávnenej osoby je veľmi dôležitá, s oprávnenou osobou je následne potrebné uzatvoriť písomnú dohodu o plnení povinností oprávnenej osoby pre partnera verejného sektora, na základe ktorej bude oprávnená osoba plniť povinnosti uložené zákonom o RPVS. Viac informácií a dôvodoch výberu oprávnenej osoby nájdete v odseku Ako sa možno zapísať do RPVS vo vyššie spomínanom článku Registrácia partnerov verejného sektora.

Aké údaje sa zapisujú do RPVS?

Do registra partnerov verejného sektora sa zapisujú údaje o partnerovi verejného sektora podľa toho či ide o fyzickú osobu, fyzickú osobu – podnikateľa alebo právnickú osobu, informácia o konečnom užívateľovi výhod, oprávnenej osobe a zápise, výmaze alebo overení. Súčasťou registra sú aj všetky verifikačné dokumenty.

Koľko stojí zápis

Cena za zápis do RPVS alebo zmenu zapisovaných údajov je závislá od konkrétneho prípadu (predovšetkým od zložitosti vlastníckej štruktúry partnera verejného sektoru).

Ak máte záujem o konkrétnu cenovú ponuku za zápis alebo zmenu údajov do registra partnerov verejného sektora kontaktujte advokátsku kanceláriu. Samotný zápis do registra, výmaz, zmena údajov alebo overenie nie je spojené so žiadnymi súdnymi alebo administratívnymi poplatkami.

Tento článok vznikol v spolupráci s advokátskou kanceláriou Lovász Legal. Viac odborných právnych článkov spracovaných zrozumiteľnou formou nájdete na webe lovaszlegal.com v sekcii Novinky.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1996x
Priemerná čítanosť článkov: 1996x

Autor blogu

Kategórie

Archív